Parkometerreklame – 1985

27 09 2015

Mange forbinder Tonjer Media med oppstart av reklameskilt på parkometerstolper. På åttitallet var nye reklamekanaler i skuddet, offentlige myndigheter blakke og kreativiteten stor. Husk at dette var før internett, reklamefinanseriet radio og TV2. Haugesund var første by hvor parkometerstolpene ble benyttet som eksponent for reklame i bybildet. Men hvordan startet det?

parkometerreklame-kart

Klikk og les rådmannens innstilling

Klikk og les rådmannens innstilling

En onsdag tidlig på våren 1985 samlet 69 bystyremedlemmer seg til møte i ærverdige Haugesund Rådhus. I sak 59/85 hadde formannskapet et par uker tidligere innstilt på Teknisk Rådmann Gabriel Lund Valens forslag til vedtak om at et par trøndere skulle få leie samtlige parkometerstolper i Haugesund i to år. I bystyresalen satt en ung mann og hadde ingen problemer med å bifalle innstillingen. Den ble da også vedtatt.

Men konseptet med reklame på parkometerstolpene var ikke lett å glemme. Allerede et par år tidligere hadde jeg syslet med tanken om noen utendørs plakatserier i Haugesund sentrum og bedt noen trykkerier om priser på plakater. Men det ble ikke noe mer den gang i 1983. Kanskje trønderene som fikk kontrakten trenger en agent eller hjelper i Haugesund, tenkte jeg? Det passer jo inn, reklame, markedsføring og sånn…  «Ta og ring de, vel?» sa Geir Vikse.  Om jeg noe senere ringte eller sendte brev til Vidar Grøtte i Trondheim, kan jeg ikke huske. Men en dag ropte fru Kari Fauske i billettluka i Haraldshallen inn i garderoben til meg og sa at det var telefon til meg fra Trondheim. (som tidligere nevnt hadde jeg fortsatt vikarjobb som badebetjening i Haraldshallen frem til sommeren 1985 på ettermiddag/ kveld). Dermed fikk jeg avtalen om provisjonssalg av reklameflatene i Haugesund, levering av de selvklebende plakatene og montering og service på skiltene.

IMG_220820. mai 1985 ble de første parkometerskiltene med logoen til SR-Bank satt opp i Torggaten utenfor DnC. Markedssjef Einar Osmundsen så sitt snitt til å beslaglegge reklameflatene ved Haugesunds kanskje mest sentrale parkeringsplasser ved fortauet til konkurrenten på årsbasis. I tillegg ble noen få andre plasser leid ut på årsbasis, men i hovedsak ble resten av serien på over 300 skilt leid ut på månedsbasis. Rent teknisk besto innretningen av tosidig aluminiumsskilt festet til stolpen under selve parkometeret. Budskapet ble silketrykket på selvklebende vinyl hos Vestlandske Plastindustri som samme år skiftet navn til Haugesund Silketrykk og etablerte seg på Kvala. Altså innledningen til et godt samarbeid med familien Kalleberg som vi senere skulle gjøre mye forretning med. Monteringen sto vi (dvs. i hovedsak meg) selv for.

Her er noen av de andre annonsørene vi hadde på parkometerreklame:

IMG_2224IMG_2222IMG_2221IMG_2225IMG_2223IMG_2219IMG_2220IMG_2218IMG_2217IMG_2216IMG_2215IMG_2214IMG_2213IMG_2212IMG_2211IMG_2210IMG_2209IMG_2204IMG_2207IMG_2206IMG_2205

Men trønderene hadde større ambisjoner enn Haugesund. Vinteren 85/86 etablerte vi i felleskap selskapet Byrå1 as hvor jeg hadde en eierandel på 20 %. Det nye mediet skulle rulles ut over hele Norge! Vi fikk avtale med Ålesund Kommune og startet opp der, og hadde kommet langt i forhandlinger med bl.a. Bergen. Vegdirektoratet konkluderte med at reklameformen i utgangspunktet var lovlig, men ville ikke anbefale kommunene å inngå avtaler. Noen steder var parkometerstolpen også bærer av miniutgave av det blå P-skiltet. thTBC093E3Det kunne være tilfeller der en gatestrekning generelt var skiltet med «Parkering Forbudt». En miniatyr P-klistremerke på parkometeret opphever da forbudet mot parkering på den aktuelle parkeringsplass. Dermed var parkometerstolpen formelt og juridisk sett en «trafikkontrollinnretning», hvorpå reklame dermed ikke kunne tillates. De fant altså en hjemmel, og denne rammet for full i Bergen og andre byer. I Haugesund og Ålesund var ikke problemstillingen så aktuell da man benyttet store/ vanlige P-skilt eller parkeringsplassene var på egne  ubebygde tomter.

kart

Lokasjoner med parkometre i Haugesund Sentrum

Men vi fikk en del medieomtale som «first mover» innen nye reklamemedier.  Blant annet omtalte Kapital prosjektet i februar 1986. Og konsulenter kom på befaring fra andre byer og faktisk også Sverige for å ta parkometrene våre i øyesyn. Men dessverre jobbet tiden mot oss. Kantstensparkering var i ferd med å bli avviklet i Haugesund, flere åpne parkeringstomter ble bebygd og vi fikk to nye parkeringshus i sentrum på åttitallet. Ikke minst gjorde billettautomatene sitt inntog og erstattet parkometrene.

Omtale i Kapital

Omtale i Kapital

parrkometerreklame-DM-des1985

Kundebrev fra desember 1985

To år etter oppstarten var parkometerreklame blitt historie. Men jeg hadde fått teften på prosjektering og salg av utendørs urbane reklameflater, noe som førte meg videre inn i prosjekter med skilt på leskur til Haugaland Billag og tilrettelegging og utleie av utendørs veggplasser til permanent skilting og boards, salg av reklame ved Stadion og på flyplassen. Mye annet kjekt skulle komme i årene som fulgte!

Jahn T.

Presseomtale

Presseomtale

Kundebrev i anledning 1-års jubileum for parkometerreklame. Mai 1986.

Kundebrev i anledning 1-års jubileum for parkometerreklame. Mai 1986.

Rogalands Avis

Rogalands Avis april 1986

Infoskriv til kommunene om konseptet

Infoskriv til kommunene om konseptet

 


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: