Bør klistremerker ha laminert eller lakket overflate?

21 11 2023

Alle bilder i denne bloggposten er samlet nederst. Vanlig problemstilling hos oss i Tonjer Media; Kunden: –Jeg skal merke utstyr, verktøy og masse annet. Må ha topp kvalitet, godt lim og tåle alt mulig i mange år. Jeg; Ok, er det spesielle utfordringer du kjenner til? Hatt problemer med merker før? Vanskelig underlag å feste på? Feil størrelse på merkene? Ramler merkene av? Slites trykket bort? Falmes trykket over tid? Tåler de ikke påvirkning fra kjemikalier?

Greit; det er ikke for å være vanskelig, men begrepet «kvalitet» er relativt og kan implisere ulike forventinger om egenskaper, alt etter hva som er utfordringene i det enkelte case. La oss ta dette med «coating», altså et belegg som topper klistremerker/ etiketter. Vanligvis er dette transparent/ gjennomsiktig laminat eller lakk som påføres på toppen av trykket. Dette gir merket og trykket ekstra beskyttelse spesielt mot mekanisk slitasje/ friksjon mot overflaten. Men det beskytter også mot påvirkning fra kjemikalier, drivstoff, løsemidler og spritvask/ desinfisering. Videre bidrar også lakk / laminat til å forsinke falmingsprosessen.

Som med alt annet; tilfører man en fordel, får man også med en «ulempe». Det er ikke nødvendigvis entydig positivt med laminat/ lakk. Jeg anbefaler derfor våre kunder til å vurdere om man virkelig har behov for coating på merkene.

LAKKET OVERFLATE
Til vanlig påføres dette med silketrykk-teknologi med flytende UV-herdende gloss eller matt lakk. Pristillegget starter ofte på ca 1200 – 1500 kr. Små opplag/ volumer blir da for kortbart, men lakk er rasjonelt ved større opplag. Fordeler: gir god beskyttelse mot mekanisk slitasje, kjemikalier og mot falming på merker som skal fungere utendørs i veldig mange år. Lakk er også tynnere enn laminat, så merket «bygger» mindre i høyden i forhold til laminat. Ulemper; klistremerket blir noe stivere og dette kan være en ulempe der det er et poeng at folien må være elastisk, for eksempel for montering på ujevne, kurvede eller ruglete underlag. Da mister man litt av denne effekten. Hele produktet blir sprøere, så vi anbefaler bare lakking der merket skal monters på helt plane/ flate underlag. Produksjonstid forlenges, dels på grunn av prosessen i seg selv, men også fordi trykket trenger tid til å herde tilstrekkelig før lakking. Pris på lakkede merker blir noe høyere enn uten lakk.

Til slutt; spotlakk; deler av merket/motivet lakkes. man oppnår da spesielle visuelle/ estetiske effekter hvor deler av motivet for eksempel er matt og andre deler gloss. Da brukes samme teknologi; silketrykket UV-lakk.

LAMINERT OVERFLATE
Benyttes mest ved digitaltrykket selvklebende vinyl, der overflaten behøver ekstra beskyttelse. Etter at det selvklebende materialet er trykket (og har fått herde en til tre dager), så påføres ett nytt lag med transparent selvklebende laminat over trykket. Sluttresultatet blir dermed en «sandwich» med trykket i midten. Fordeler; vesentlig bedre beskyttelse av merkets og trykkets overflate mot mekanisk slitasje, friksjon, kjemikalier og falming. Mulige ulemper; tykkere og litt mindre elastiske merker, fare for at laminatet løsner fra folien under, fargenyanser i trykket endrer seg (blir ørlite grann mørkere), laminatet kan gulne eller få et melkehvitt skjær over seg etter lang tid. Laminerte merker har også litt lengre leveringstid samt kanskje 60 % høyere pris (dette varierer).

Det er også et poeng å benytte riktig laminat som er tilpasset den underliggende folien. For eksempel benytter vi en noe dyrere laminat (vanligvis Oraguard 215) på mur og high-tackfolier, da denne har litt av de samme elastiske egenskapene som disse foliene.

ETIKETTER PÅ RULL
Etiketter på rull er normalt ikke beregnet på tøff bruk eller utendørs eksponering over lang tid. Plast/ PP–etiketter er ofte begrenset til 6 -12 måneders utendørs. Likevel er ofte både papiretiketter og plastetiketter på rull belagt med lakket eller laminert overflate. Det er ulike årsaker til dette, som jeg ikke går i dybden i i dette blogginnlegget. De ulike trykkmetodene (offset, boktrykk, fleksotrykk samt varmepreg) har hver for seg begrenset motstand mot sollys/ falming og mekanisk slitasje), så også her er det snakk om bedret holdbarhet. Eller endret glans. Men noen ganger er det mer hensiktsmessig uten laminat, for eksempel hvis etiketten bare skal brukes til kortvarig emballasje og papiremballasjen som etiketten festes til skal kildesorteres som avfall.

Til slutt vil jeg og få nevne noen andre typer laminat og hensikter med laminering:

Epoxymerker; dette er merker som er påført ett 1- 2 millimeters lag med PU (Polyurethane). Dette gir merket et eksklusivt uttrykk, samtidig som det beskytter overflaten. Primær velger kunden epoxymerker av estetiske årsaker. Mer om epoxymerker her >>>

Gulvlaminat; dette er spesiallaminater beregnet for dekorering av gulv. Disse er meget sterke for å tåle mye «tråkk» og har også mer eller mindre strukturert og sklisikker overflate. Vi lagerfører også en ekstra tykk gulvlaminat som tilfører merket såpass stivhet og overflatebeskyttelse at det også kan fungere fint som for eksempel glassunderlegg, musmatter (i kombinasjon med sugekoppheftende folie), barmatter og bordbrikker osv.

Laminat kan også brukes til å endre glansen i et spesialprodukt som i utgangspunktet ikke har ønsket glans. For eksempel ønsker en kunde en spesiell hightackfolie, men må kunne skrive direkte på merkene med vanlig kulepenn. Hvis denne spesialfolien har gloss overflate er det vanskelig å skrive på. Dette løses ved å påføre matt laminat, fordi den er lettere å skrive på. Det kan også være estetiske grunner til at man ønsker å endre glansen i overflaten.

Whiteboard laminat; dette laminatet har whiteboard egenskaper (clear white eraser); du kan lage din egen tavle og tusje på og vaske bort igjen som på en vanlig whiteboardtavle. Egnet til planleggingstavler, menyer, skilt osv. Dette laminatet har også anti-graffiti egenskaper.

Aktuelle datablader på noen av laminatene vi benytter (pr. november 2023):
Oraguard 215
Oraguard 200 (matt)
WipeErase (whiteboard-laminat)
Oraguard 255 Floor Graphic (tykk gulvlaminat)

Jahn Tonjer (21.11.2023)


Handlinger

Information

Legg igjen en kommentar