Slik starter man et firma i 1985

1 02 2015

Haugesund, januar 1985. Nytt firma skulle startes. I dag er terskelen lav for å etablere virksomhet, kanskje for lav vil mange hevde. Det holder med en PC eller knapt det. Sånn var det ikke for tretti år siden. På åttitallet slo liberal tenking ut i full blomst. Det var en ny blå vind. Utelivet var liberalisert. bobbysocksMan slapp å vente et år på å få telefon. Filmfestivalen ble etablert i Haugesund. Bobbysocks vant MGP. Radio 102 brøyt opp i NRK-monopolet og det var generelt en optimistisk stemning. Bare fem år tidligere måtte man løse handelsbrev for å drive virksomhet. Men nå når jeg skulle starte firma, uten mobiltelefon og PC må vite, var det likevel andre obligatoriske nødvendigheter: Kontor, brevark, skrivemaskin og telefon med ledning var det viktigste.

tastafonBrevark-originalen ble laget med Letraset og kopiert i 500 eksemplarer hos Knut Fagerland. Kontoret på ca 40 m2 var leid i 3. etasje i Sørhauggaten 133 av en elektriker ved navn Sørvåg, jeg mener husleien var på litt over 2000 kroner måneden. Televerket installerte linjen og jeg fikk en splitt ny tastafon med repetisjonstast. Nummeret var (047) 13 700, og oppføring på den tids «gule sider» bak i Rogalandskatalogen var bestilt. Brukt elektrisk (ikke elektronisk) skrivemaskin ble kjøpt på rubrikkannonse i Aftenposten. Selgeren var i Oslo og Helge Bøe tok den med seg over fjellet, men hadde glemt å få kvittering til mitt regnskap av selgeren. Dermed fremsto Bøe som selger av maskinen til kr 1000,- som inkluderte et par hundrelapper for hentingen. En av tastene forsvant under transporten, men dukket opp igjen når Bøe ryddet i bilen lenge senere. Utpå vårparten leide jeg også inn en gammel kopimaskin for 200 kroner måneden fra Anders Tjøsvold, den stammet antagelig fra A/S Storesund Salteri & Kraftforfabrikk på Torvastad. Skrivebordet kom fra barndomshjemmet. Det var en gammel og stor eikepult med grønn plate og trege skuffer, antagelig fra femtitallet, som min far hadde fått på HMV når de fornyet inventaret på begynnelsen av syttitallet.

Brevhode fra våren 1985

Brevhode fra våren 1985

Aksjeselskap var uaktuelt; da måtte man starte med minst 50 000 kroner i aksjekapital. Ingen i vår generasjon hadde penger på denne tiden, og å låne var ikke noe tema. Ved å registrere selskapet i Handelsregisteret hos Sorenskriveren (foretaksregisteret i Brønnøysund kom først i 1988) som enkeltmannsforetak kunne man drive firma for egen regning med personlig ansvar. Regnskapsføring hadde jeg inne fra før av fra «Handel & Kontor» på Vardafjell Videregående. Kassadagbok med utbrettsider og plass til 10 kontoer ble kjøpt inn, og da var det bare å starte opp!

Regnskapsbilag nr 1 og 2 fra januar 1985. Brevark og konvolutter.

Regnskapsbilag nr 1 og 2 fra januar 1985. Brevark og konvolutter.

Jeg fortsetter med 1985-tilbakeblikkene senere utover året. Neste gang skal vi se på Tonjer Medias første prosjekt; Organisasjonskatalogen.  Følg med…
Jahn


Handlinger

Informasjon

Ett svar

2 02 2015
Arne

Artig 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: