Det første Tonjer Media prosjektet 1985; Organisasjonskatalogen

25 04 2015

Organisasjonskatalog for Rogaland. Ikke særlig fancy navn som trigger nysgjerrigheten til potensielle lesere, tenker du kanskje? Mulig det, men tanken var god den, våren 1985. Foreninger, lag og organisasjoner er alle kjøpere og konsumenter av tjenester og produkter. Og som aktiv i politikk, både lokalt, fylkesplan og sentralt på denne tiden visste jeg at det ikke var noe samordnet mediekanal som rettet seg mot disse kundegruppene. Foreninger må også ha en bankforbindelse, lagene er mye på farten i møter og på stevner og kjøper reisebyråtjenester og billetter. Kontorutstyr, trykksaker, lotterigevinster, treningstøy…  Ja, det er i det hele tatt en rekke produkt- og tjenestegrupper som kan spissmarkedsføres inn mot foreninger og lag. Og dette kunne jeg ikke se at noen hadde gjort før. Organisasjonskatalog for Rogaland skulle være et gratisdistribuert magasin med relevant redaksjonelt stoff rettet mot organisasjonsmarkedet, finansert med annonser rette mot samme mottakere; tillitsvalgte i foreningslivet i Rogaland.

Først og fremst gjaldt det å samle inn adresser.  Her brukte jeg mange kilder, men i hovedsak kom adresselistene fra kultur- og idrettsetatene i kommunene. Råmaterialet var kopierte papirlister, og til slutt hadde vi over 5000 adresser til organisasjoner i Rogaland.

Avtale om trykking av magasinet ble gjort med Ludvig Eriksen Trykkeri i Haraldsgaten. Øystein Egeland-Eriksen som var på offensiven med konsernet, lå i forkant teknologisk, og hadde følgelig også datamaskiner hvor vi kunne legge inn mottakeradressene i en database for effektiv gjenbruk. Eva Sternhoff var kjapp på tastaturet og vi engasjert henne til å legge inn foreningenes navn og adresser på anlegget til Ludvig Eriksen.

organisasjonskatalogen-1985-800pxl-2

Regning fra en annonseselger

Forøvrig ble også andre kompiser og kjente engasjert; Helge Bertelsen skulle selge annonser i Stavangerområdet. Han fikk dekket faste kostnader + provisjon av oppnådd salg. Jeg ser av regnskapsbillaget at bilen hans på denne tiden ikke hadde skilter, for her ligger kvittering for leie av prøveskilter til aktuell salgsturne over Boknafjorden. Men han fikk solgt annonser..

Dette var annonsørene: Winge Reiseburau as, Geir V Larsen (buss), Overland Reisebyrå, Porselenskjelleren, Hotel Maritim, Sørvaag Økonomiservice as, Sestak & Horn as, HSD as, Knut Fagerland, Hobby a/s, Postgiro, NSB Stavanger, Hotel Neptun, SR-Bank, Alstor, Sola-Ruten, Grand Hotel (Sauda), Kløver Hotel (Sauda), Sauda Fjordhotell, NSB Bilruter, Nils Sund Bokhandel, Allco as, Stavanger Omegn Trafikkselskap, Haugaland Billag as, Park Hotel, IMI-hotellet.  Samlet annonsesalg ble på ca 28 000 kroner + mva.

organisasjonskatalogen-1985-800pxl-4

Noe av annonsemateriellet.

Det redaksjonelle innholdet ble produsert av venner, kjente og meg selv. Vi hadde en sak om Haugesund Ju-jutsu Klubb «Organisasjon i oppbygningsfasen» og intervju med formann Terje Haugland (Heldal). Anders Tjøsvold skrev en artikkel om idrettens trekkende krefter under vignetten «Idrett -en samfunnsfaktor». Radio 102 var nettopp kommet på luften, og vi hadde intervju med redaktør Sigmund Hansen under overskriften «Organisasjonsradio med 69 organisasjoner». I tillegg var det endel småstoff om bl.a. grendahus på Kolnes, ungdomsrådskomiteen i Rogaland, foreningsreiser med tog. Jeg hadde også møte på mitt spartansk innredede kontor med fylkeskultursjef Roald Håland om tips og ideer til innhold.

organisasjonskatalogen-1985-800pxl-1

Uttegning og manus til forsiden.

I begynnelsen av mai 1985 ble 5000 trykksaker innlevert Postverket for distribusjon, og jeg kunne fakturere annonsørene. Jeg sendte også ut et spørreskjema til annonsørene for å lukte på interessen for å være med i senere utgaver, men responsen var dessverre noe blandet. Mange mente magasinet på kun 20 sider ble for tynt og fremsto mest som en «reklameblekke». Økonomisk gikk det hele i omtrent null. Ettersom også andre prosjekter skulle ta min fokus utover året, så ble det med dette ene nummeret av Organisasjonskatalogen. Beklagligvis har jeg ingen eksemplarer igjen av magasinet, kun manuskripter og annonseoriginaler. Skulle noen av dere fortsatt ha dette liggende etter tretti år, sette jeg veldig stor pris på å få det i hende. Flakslodd venter!

Jahn

organisasjonskatalogen-1985-800pxl-3

Annonseoriginaler

 

 

organisasjonskatalogen-1985-800pxl-5

Postgirokontoret hadde en helside.

 

 

 

 

 


Handlinger

Informasjon

Ett svar

25 04 2015
Jahn A Tonjer

Må også få nevne at grafisk sats så vidt jeg husker ble utført av Erling Opedal hos Ludvig Eriksen, som jeg senere skulle bli kollega med. Har også en fornemmelse av at jeg traff Magnar Kvalevåg der første gang…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: