Litt om dårlige rundetider

16 01 2014

imgresDa har vi passert startstreken igjen og ny runde er i gang. Regnskapet for 2013 er akkurat ferdig og levert revisor i går.  Lønns- og trekkoppgaver er sendt og lastet opp Altinn, momsoppgjøret er tatt og bankkontoene avstemt. Varelagerendringer, periodiseringer og avskrivinger er beregnet. Så hvordan gikk fjoråret for Tonjer Media?   Det ble ingen nye rundetider for oss i alle fall…

Men først litt meta-blogging; hvorfor skrive om dette? Og særlig hvis det er «ikke-fullt-så-godt» som året før?  En del næringsdrivende holder kortene veldig tett, tror de. Regnskapstall behandles som de mest hellige steder på kroppen, godt kamuflert for omgivelsene. Sågar også for egne ansatte og nærmeste forbindelser.  Og hvis noe likevel lekker ut, har informasjonen vært filtrert, bearbeidet og pakket inn i antydningslignende formulering.

For det første; regnskap- og balansetallene er offentlig tilgjengelige for hvem-som-helst i Norge. Når årsoppgjøret er sendt til Regnskapsregisteret i Brønnøysund, kan de som ønsker det sjekke dette opp gjennom en rekke betalbare eller gratis tjenester på nettet. Noe vi alle gjør likevel når vi kredittsjekker en ny kunde. For det andre er vi på lang sikt tjent med åpenhet omkring bedriften vår og sentral regnskapsinformasjon. Både leverandører og kunder, samt andre aktører må gjerne få vite hvordan det går med oss, på godt og vondt. Det er en del av vår policy, og et av elementene i våre fire verdier; troverdighet.  For det tredje gir «offentliggjøring av rundetidene» en ekstra boost.  Går det godt, blir vi stolte.  Mens «mindre godt» gir ekstra incitamenter til å jobbe enda hardere, iverksette tiltak eller fatte andre beslutninger med sikte på å snu trenden.

IMG_2669Så hvordan gikk det i fjor? I Tonjer Media as ble omsetningen på 5 716 000,-, mot 7 466 000,- året før. Det er en nedgang på 23%.  Resultat før skatt: 400 000,-.  (året før 722 000,-). Altså ikke noen kjekk trend, men fortsatt er det overskudd igjen.  Hva er årsaken?  Den er selvsagt sammensatt, men jeg vil peke på to ting: Året før ifjor, 2012 var et usedvanlig godt år for salg av USB-minne produkter, da innkjøpsprisene for flashminne var i fritt fall sent på våren 2012.  Noe vi var flinke til å utnytte i markedskampanjer med ekstreme priser til kunder. Der vi i mars 2012 solgte 4 GB minne  til over 60 kroner, kunne vi to måneder senere levere 8 GB til under 40 kroner.  Dette gav oss et meget godt salg av minneprodukter i 2012, noe som ikke lot seg gjenta i 2013. Ekspertene kaller det «first mover advantage», jeg kaller det en blanding av flaks og vår evne til å snu oss kjapt.

Et annet forhold er at 2013 må sies å være et konsolideringsår på flere områder. Mye av vårt fokus i fjor fikk med til strategi og utviklingsarbeid med nye web-sider. De gamle sidene våre har en struktur fra år 2004 og er nå gjenstand for totalrenovering. Internet er en av våre viktigste kommunikasjonskanaler med gamle, nye og fremtidige kunder. Vi kuttet derfor ned på nesten all markedsføring fra våren 2012 og ut året, rett og slett for å ha fokus utelukkende på nye websider.  Og fordi samspillet mellom websider og andre kanaler, som trykksaker, annonser, epost, bannerannonsening må ses i sammenheng med selve websidene.  Som var vårt svakeste ledd.  Gode annonser og produkter duger ikke når kundene går på websidene for å sjekke ut mer, men kommer til en verden som ikke står i stil…  Så med kutt i markedsføring ble det også mindre salg og som forventet; fokus på webutvikling. Og apropos; dette lanseres innen en måned eller to.

Men jeg vil også fremheve et positivt trekk med regnskapstallene fra ifjor: Dekningsbidraget (inntekter minus vareforbruk)  er økt med 5 % fra 52 til 57 %. Dette kan forklares ved at det hovedsakelig er import/ produkter produsert/ trykket eksternt som har hatt nedgang. Mens varer vi produserer selv på huset er stabilt. Som naturlig er, har vi bedre dekningsbidrag på egenproduserte varer enn på fremmedproduserte. Dessuten; vi må jo si å være godt fornøyd med utvikling i salg og resultater i Tonjer Media siden oppstarten på åttitallet. Sånn «in the end». I det store bildet kan vi ikke klage. Og vi gleder oss til fortsettelsen.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: