Hvordan fjerne gamle klistremerker og selvklebende folie?

11 08 2022

Dette får vi spørsmål om ofte, og vi har også en side om temaet på våre sider; https://tonjer.no/selvklebende/fjerning-av-klistremerker/ Men vi kan ta det litt mer utfyllende her:

Først noen generelle hovedregler;  Uansett folie/limtype og produsent; tiden som er gått siden montering er den største «driveren» for utfordringer med fjerning av dekor. Dette gjelder både det å få bort folien (fordi den sitter fastere på underlaget, og fordi den lettere krakelerer (går i småbiter). Dessuten blir klebestoffet lettere sittende igjen på underlaget isteden for å følge med når vinylen fjernes.

Så kan det helt sikkert være forskjeller i  folier, limtyper, samt metodikk for å fjerne folien og få bort limrester. Min erfaring er at refleksfolier er vanskeligst, da denne lettere krakelerer. For fjerning av folien, så gjelder det å få den såpass varm at den går lettest mulig av, uten at den revner. Dette er en balansegang hvor man må prøve seg fram med varmepistol eller varmt vann, slik at folien er passelig lunken. Det er mest vanskelig å fjerne gammel folie som krakelerer utendørs på dager med frost. Få bilen inn i oppvarmet garasje la den bli varm før man begynner.      

Sitrusrent; for fjerning av limrester (etter at folien er tatt bort). Biltema har også et tilsvarende produkt om heter Label-remover, men mitt inntrykk er at denne ikke alltid er sterk nok. Disse sprayes på og la virke på limrestene litt, så er det lettere å skrape sammen klebestoffet til klumper som lar seg fjerne. En kollega av meg på huset her bruker en slags asfaltfjerner på giljotin-knivene (det kommer ofte lim fra murfolie på knivene når man skjærer på foliebunker), så det kan også være et tips.    

 

Vil også få nevne at det finnes elektriske børste-systemer for fjerning av folie, men jeg har ikke erfaring med dette, og jeg ser ikke lengre disse produktene på markedet. Ser for meg at det da fort kan bli skader i lakken.

Så har vi også et annet forhold ved fjerning av gammel dekor på kjøretøy; bilens lakk blir av naturlige grunner slitt, falmet og mattere i fargen ettersom årene går. Imidlertid er lakken beskyttet bak folien. Så når man fjerner folie som har stått på i mange år, får man frem den originale lakkefargen og glansen. Dette i kontrast til den slitte og falmede lakken som er preget av flere års påvirkning fra naturkreftene. Dermed kan logoen fortsatt fremstå som et «vannmerke» av bildekor, selv om det ikke er igjen et eneste molekyl folie eller lim.

Videre har vi flere væskeprodukter beregnet for påføring av vinylen som skal fjernes. Jeg har lite erfaringer med dette og har ikke inntrykk av at det er mye brukt. Til venstre her ser reklamefilm fra Image Perfect sin Vinyl Remover som bare rulles over dekoren. Etter litt venting kan folien lett fjernes.

Andre leverandører har tilsvarende produkter.

Image Perfect Vinyl Remover:

https://youtu.be/mlNqlxu4H7s?list=PL-UKiuuqAy3SBsXFVGzLVctmztU4fw07w

Dette er imidlertid sterke saker, så her må man tenke både HMS og fare for skade på underlaget. Bildet til venstre her er fra vår egen test. På merket til venstre gikk trykkfargen bort og PVC vinylen gikk i nesten i oppløsning. Det grønne merket hadde også laminering og var mer motstandsdyktig og vanskeligere å fjerne. Det skal innrømmes at vi sprayet væsken på og brukte ikke rulle, så noe av sølet her kan henføres på vår uerfarenhet med produktet.

Papiretiketter kan også være vanskelig å fjerne, da papir lettere går i oppløsning enn plastbaserte materialer. Hvis du har behov for å kunne fjerne etikettene rask og enkelt, anbefaler vi oftest PP eller PVC-etiketter. Med avtagbart klebestoff er dette godt egnet til for eksempel prismerking, tilbudsmerking, byttemerker osv på varer og emballasje, der det er ønskelig at disse lett skal kunne tas av igjen.

Se tilbudsetiketter >>>
eller byttemerker >>>

Omvendt har vi sikkerhetsfolie (også kalt vandalfolie eller forseglingsfolie) som laget nettopp for å unngå at merket fjernes og gjenbrukes; se denne linken>>>

En annen løsning hvis du har store problemer med å fjerne selvklebende vinyl er å bruke dekorfjerner på elektrisk drill. Det er tilsynelatende flere varianter av denne, eventuelt like produkter under ulike brand. Vi har testet den fra Biltema (artikkel nr 20-011) Denne kan kjøres i inntil 4000 omdreininger pr minutt. Sliperen fungerer bra, men er tidkrevende. Dette må være siste utvei hvis du ikke får folien av på annen måte. Vi prøvde den på gamle refleksklistremerker på en aluminiums-tilhengerkarm. Gikk helt fint. Vi prøvde den også på en plast avfallsbeholder (se bildet), til tross for at det står klart på anvisningen at den ikke er egnet for plastmaterialer. Resultatet var helt greit, men plasten ble noe mattet der hvor det var slipt. Tips, bruk støvmaske!

https://www.biltema.no/verktoy/poleringstilbehor/poleringsverktoy/dekorfjerner-2000032675

Det var mine tips i dag. Du finner sikkert flere på Google. Har du selv noen tips eller erfaringer når det gjelder fjerning av dekor; kommenter gjerne dette blogginnlegget. Lykke til!

Hilsen Jahn T.


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: