Hvit trykkfarge på transparent vinyl

25 05 2015

Forrige uke hadde vi leveranse av vår største ordre på digitaltrykkede klistremerker med hvit trykkfarge. Leveransen omfattet totalt 9 000 merker i 3 ulike størrelser til Rørentreprenørene Norge (tidligere Norske Rørleggerbedrifters Landsforening),  hvorav halvparten levert på transparent/ gjennomsiktig vinyl. Klistremerkene brukes til alle mulige formål; biler, glass, vinduer, dører, og da underlagene har ulike kulører, må vi tilføre hvit trykkfarge bak logoen i tillegg til en tynn kontur rundt logoen. Uten hvit farge ville logoen ikke være synlig eller fremstått med riktige farger når man for eksempel monterer merket på en sort bil.

Transparent vinyl montert på glass.

Transparent vinyl montert på glass.

Tradisjonelt har slike merker blitt silketrykket med rene spotfarger. Serigrafi tilfører opake farger, også hvit farge med gode dekkegenskaper. Men fullfargemotiv ytes ikke fullgod gjengivelse ved silketrykk, da raster/ oppløsningen blir grov, opp mot 80 til 90 dpi er vanlig. Altså relativt kornete fargebilder. Da er digitaltrykk bedre; her kjører vi oppløsninger i 720 dpi og bruker 7 grunnfarger; de fire vanlige CMYK + light K, C og M. Og for et par år siden begynte vi også med digitaltrykk av hvit farge. Til sammen altså 8 processfarger.

trykk-forstorret-500pxl

Kraftig forstørret eksempler på trykkmetoder.

Digitaltrykk med hvit farge kan være utfordrene og tidkrevende. Hvitt blekk inneholder mye pigmenter og må være helt tørr før de øvrige processfargene legges oppå. Som du ser av bildet under, trykkes hvit farge noen centimeter før øvrige processfarger. For at denne skal være tørr, må trykkehastigheten ned i omtrent en tiendedel av vanlig hastighet. Hele jobben som omfattet brutto ca 170 m² tok omtrent 300 timer. Men såfremt man har strøm, blekk og vinyl, går jobben stort sett automatisk, dog med litt kontroll og oppsyn innimellom. Vi satte opp et overvåkningskamera og kjørte jobben 24/ 7 i omtrent to uker.

Her trykkes hvit farge under de øvrige fargene.

Her trykkes hvit farge under de øvrige fargene.

Heldigvis har vi to maskiner av denne typen, sånn at øvrig produksjonkapasitet ikke ble helt lammet. Teoretisk kunne også utskjæringen av merkene være gjort i samme renn, men det ville forsinket prosessen enda mer på grunn av ytterligere krav til tørketid. Trykkarkene ble derfor renskjært og konturskjært i Icut’en hos Anders etter å ha fått et lag med UV-lakk på overflaten for å gi glans og ekstra beskyttelse.

Vi gleder oss over at en såpass tidkrevende print gikk smertefritt og ønsker rørentreprenørene lykke til med sin nye logo!

Digitaltrykking hvit +CMYK + lightM, light C, light K

Digitaltrykking fra rull til rull med hvit +CMYK + light M, light C, light K


Handlinger

Informasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: